Vragen bij je cd promoten en in de markt zetten

Als je een cd in de markt wil zetten, komen er veel vragen op je af. Hoe zit het met de promotie/distributie, de airplay, de legal download barcode, de ISRC-code, de PQ-Codering, Buma/Stemra, Sena, NPVI of Stichting Conamus? En waar moet je je cd-productie aanmelden om in de hitparade te komen? Het is logisch dat je niet overal het antwoord op weet. Maar het is wel belangrijk om het antwoord te achterhalen voordat je de investering doet in een opname en het persen van een cd of dvd. De platenmaatschappij kan je hier heel goed bij helpen. En als je zelf een naslagwerk wilt voor alles op dit gebied, kan ik je de muzikantengids aanraden. Die bevat meer dan 300 pagina’s met heel veel informatie zoals fondsen en subsidies, management en nog belangrijker festivals en evenementen met daarbij de adressen voor optredens. Ook staan er platenmaatschappijen, landelijke en regionale dagbladen, muziektijdschriften en meer in.

Begroten en promoten

Een belangrijk onderdeel van je cd- of dvd-project is de begroting. Voor de eerste cd is verkocht  of het eerste nummer is gedownload, zijn er veel kosten gemaakt. Meestal kun je voor jezelf bepalen wat de zichtbare kosten zijn. Maar er zijn bepaalde dingen waar je zeker niet op mag en kunt bezuinigen. Zeer belangrijk is de promotie: dus bekendheid geven aan je product.

Zonder promotie en bekendheid zijn er geen optredens en zal er zeker geen verkoop van je cd plaatsvinden.

Een barcode en een bestelnummer

Een Barcode kan erg belangrijk zijn want die heb je nodig bij de legal download sites en bij de verkopen in de winkel. Niet alleen fysiek maar ook online bij zaken als Bol.com. Hoe meer je barcode gelezen wordt, hoe hoger de notering zal zijn in de hitparade. Ook geeft deze barcode je verkoopprijs aan en de voorraad in het magazijn bij de inkoper. Er is een organisatie waar ze deze barcode die uniek is aan je product uitgeven. Maar daar moet je een jaarcontributie betalen en een minimale reeks afnemen van 100 stuks. Niet echt interessant dus. Gelukkig ontvang je bij www.musicgroup.nl en www.123cd.nl  (allebei onderdeel van de cd fabriek in Weert) gratis deze code als je daar je cd of dvd laat vervaardigen.

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel of wellicht suggesties voor een volgend stuk van mijn hand? Mail dan naar Petervanliemt@outlook.com

Meer Info over Peter van Liemt >>>

© cdfactory.nl - Webdesign - Your Concept
Top
cdfactory.nl
Facebook
Twitter
YOUTUBE
LINKEDIN
GOOGLE