Royalties ontvangen: de platenmaatschappij helpt je

Belangrijk om te weten is ook dat je normaal gesproken royalties ontvangt over de verkochte exemplaren van je cd bij een platenmaatschappij. Over de eventuele promotie-exemplaren ontvang je geen royalties. Zorg ervoor dat je altijd goede afspraken daarover maakt tussen jou als artiest en de platenmaatschappij waar je bij zit. Want een goede deal maken is nu eenmaal moeilijk. En soms is een minder goede deal beter dan helemaal geen deal. Je kunt pas over een goede platendeal spreken als beide partijen er tevreden over zijn. Vaak vormt dat dan ook de basis voor een lange samenwerking.

Registreer je muziek

Zorg er altijd voor dat je je als tekstschrijver/componist van een nummer laat inschrijven bij de Buma/Stemra. Dit moet altijd zijn als persoon, dus niet met een bandnaam bijvoorbeeld. Ook kan Sena interessant zijn. Dit is gratis en je ontvangt dan als eigenaar van een opname een ISRC-code. Zo’n code kunnen ze bij bijvoorbeeld de Music Group aanbrengen in de master cd. Je ontvangt dan bij airplay op de radio ook nog een bedrag als je de eigenaar bent van de opname.

Cd uitbrengen in eigen beheer

Veel artiesten brengen hun cd uit in eigen beheer. Het voordeel is dat je dan zelf de eigenaar blijft van de opname. Het maken van een cd met een professionele verpakking of hoes is niet zo’n grote investering tegenwoordig. Veel informatie daarover vind je op het internet, net als over het aanmelden bij downloadsites en de Nederlandse top 100. Voor het pluggen en promoten van je product, vertellen ze bij 123CD je graag hoe een en ander werkt in de muziekindustrie. Steeds vaker kun je nummers terugvinden in de hitparade die zijn gemaakt in eigen beheer, dus zonder platenmaatschappij. Als je nummer echt goed is, komt het vanzelf bovendrijven in de snelle digitale wereld.

Kijk voor meer informatie over het persen van een eigen CD op www.cdfabriek.nl/cd-persen

© cdfactory.nl - Webdesign - Your Concept
Top
cdfactory.nl
Facebook
Twitter
YOUTUBE
LINKEDIN
GOOGLE